Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها - آیین سنتی مذهبی قالیشویان آیینی به بلندای تاریخ تشیع منطقه کاشان است و شور و شعوری است که افزون بر یک هزار و ۳۰۰ سال همچنان پابرجا است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، آیین‌ها در کشور نشانه‌ای از فرهنگ و هنر و اصالت هر منطقه و به نوعی نشانه‌ای از قدمت و پیشینه تاریخی آن مناطق است و از این رو این آیین‌ها همراه با خود اصالت را به دنبال دارند و از طرفی این آیین‌ها به سند افتخار برای مردم آن منطقه تبدیل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیین سنتی مذهبی قالیشویان فین کاشان هر ساله در دومین جمعه مهرماه برگزار می‌شود و تنها آیین مذهبی است که به تاریخ شمسی اجرا شده و نمادهای زیادی در این آیین وجود دارد که هر کدام از آن‌ها برای خود گویای ابراز عشق و ارادت مردم منطقه کاشان به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است.

مردم اهالی منطقه فین کاشان همه ساله بر اساس آیین سنتی از مسجد جامع این منطقه در حالی که چوب به دست دارند مسیر کاشان به سمت مشهد ارهال کاشان را پیاده‌روی می‌کنند و این چوب نماد خون‌خواهی از سفیر ولایت و فرزند بلافصل امام باقر(ع) است که با ظلم و جور حاکمان زمان در منطقه اردهال کاشان به فیض عظیم شهادت نائل می‌شود.

امام صادق(ع) در حدیثی روایت کرده است که هر کس برادرم حضرت علی بن باقر(ع) را در اردهال زیارت کند، مانند کسی است که قبر جدم حسین(ع) را در کربلا زیارت کرده باشد و این حدیث نشان از جایگاه والای فرزند بلافصل امام محمد باقر(ع) و این امامزاده واجب‌التعظیم است.

حجت‌الاسلام مهدی سلیمانی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان ضمن اشاره به برگزاری همه ساله مراسم قالیشویان در دومین جمعه مهرماه اظهار داشت: مراسم نمادین سالروز شهادت امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) تنها عنوان آیین سنتی مذهبی قالیشویان توسط مردم اهالی فین، خاوه متجاوز است یک هزار و 300 سال است که همه ساله بدون وقفه اجرا شده است.

وی با بیان اینکه هر ساله مردم اهالی خاوه قالی که نماد این مراسم است عطرآگین می‌کنند، افزود: پس از عطرآگین کردن قالی عزاداری مفصلی در آستان مقدس امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) انجام می‌دهند و سپس به مردم اهالی فین کاشان جهت انجام مراسم قالیشویان تحویل می‌دهند.

امام جمعه منطقه اردهال کاشان ضمن اشاره به نحوه تشییع پیکر مطهر امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) ابراز داشت: مردم اهالی فین و خاوه پیکر مطهر فرزند بلافصل امام محمد باقر(ع) در بهترین و عزیزترین چیزی که باشد یعنی همان قالی قرار داده و تشییع کردند و این اقدام به دلیل عزت و عظمتی بود که برای این امامزاده واجب‌التعظیم قائل بودند.

وی با بیان اینکه این موضوع نشان از جایگاه والای امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) در میان مردم منطقه کاشان و اردهال است گفت: چوب‌هایی که در دست مردم اهالی فین کاشان بوده به یکدیگر برخورد داده می‌شود و یا حسین یا حسین در فضا عطرآگین می‌شود نماد اسلحه آن زمان است که به یاری آن حضرت شتافتند.

مراسم قالیشویان مشهد اردهال کاشان برگزار نمی‌شودآیینی به قدمت تاریخ تشیع در منطقه کاشان / شیوع کرونا مراسم قالیشویان را لغو کرد + فیلمکاروان پیاده‌روی مراسم قالیشویان مشهد اردهال راه‌اندازی نمی‌شود

مجید زجاجی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان ضمن اشاره به چوب‌های در دست مردم فین کاشان در آیین سنتی مذهبی قالیشویان اظهار داشت: این چوب‌ها نماد ولایت‌پذیری و ولایت‌مداری خود را رساندند و لحظه تحویل قالی مردم اهالی فین کاشان از مردم خاوه پرشورترین لحظه این مراسم معنوی است.

وی با بیان اینکه با تحویل قالی توسط اهالی مردم فین کاشان از اهالی خاوه این قالی در چشمه شاهزاده حسین(ع) شسته می‌شود افزود: با شست و شوی قالی با نوای حسین حسین گویان و با عزادارای صورت گرفته در طول مسیر به آستان امامزاده علی بن امام محمد باقر(ع) برگردانده می‌شود.

این پژوهشگر حوزه دینی و استاد دانشگاه ابراز داشت: بعد از آنکه قالی توسط اهالی مردم فین کاشان شسته شد با احترام خاصی این قالی به مردم اهالی خاوه تحویل داده می‌شود و این قالی تا سال بعد نزد مردم اهالی خاوه به امانت نگه داشته می‌شود که نشان از امانت‌داری در این آیین سنتی مذهبی است.

رضا محمدی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان با بیان اینکه 10 روز پیش از مراسم قالیشویان، مسگرهای کاشان، بازار را تعطیل می‌کردند اظهار داشت: این مراسم، مراسمی مردمی است و مردم آن را برپا می‌کنند تعداد امامزاده‌ها در ایران زیاد است اما امامزاده سلطانعلی بن امام محمد باقر(ع) اهمیتی فزاینده دارد چرا که هر انسانی می‌تواند خود را در آن ببیند.

وی با بیان اینکه در این مراسم 12 چوبدار در صحن شاهزاده حسین جمع می‌شوند، افزود: آن افراد همزمان با تکان دادن چوب‌هایشان در هوا اشعار مذهبی می‌خوانند و اهالی فین در حالی که چوب‌هایشان را در هوا تکان می‌دهند در صحن صفا گرد هم جمع می‌شوند و ندای حسین حسین سر می‌دهند.

این استاد دانشگاه ضمن اشاره به برگزاری مراسم جمعه جار ابراز داشت: جمعه پیش از روز مراسم قالیشویان به جمعه جار شهرت دارد و در شب آن مراسمی تحت عنوان جارزنان در مسجد جامع فین برگزار می‌شود و در این مراسم یک فرد خوش صدا که با عنوان جارچی شناخته می‌شود، شروع به خواندن اشعاری در مدح اهل بیت پیامبر اسلام و لعن و نفرین بر دشمنان آن‌ها می‌کند.

وی گفت: حضرت علی بن محمد باقر (ع)، فرزند بلافصل پنجمین امام شیعیان حضرت محمد باقر (ع) است اکثر منابع با نام سلطان علی از ایشان یاد می‌شود بر اساس روایات تاریخی، جمعی از دوستداران اهل بیت در چهل حصاران و فین کاشان با نوشتن نامه‌ای از امام محمد باقر (ع) خواستند تا راهنمایی را برایشان بفرستند و ایشان نیز فرزند خود را در سال 113 هجری قمری راهی دیار کاشان کردند تا به امر تبلیغ و ارشاد مردم بپردازد.

محمدی تصریح کرد: آن حضرت در مسجد جامع فین نماز می‌خواندند و در همانجا به موعظه مردم نیز مشغول می‌شدند و تابستان‌ها را برای رهایی از گرمای کاشان به اردهال و خاوه می‌رفتند و در آنجا زندگی می‌کردند؛ حاکمان جور زمان از محبوبیت آن حضرت هراسان بودند و از این رو قصد به شهادت رساندن فرزند بلافصل امام باقر(ع) را کردند.

وی تأکید کرد: تعدادی از نیروهای حکومتی موفق شدند در محلی به نام دربند ازناوه فرزند بلافصل امام باقر را غافلگیر کرده و پس از جنگ و خونریزی، پیش از رسیدن مردم روستای خاوه، چهل حصاران و فین کاشان، وی را به شهادت برسانند و همانند جد بزرگوارش حضرت اباعبدالله حسین (ع) سر مبارک وی را نیز از بدنش جدا کنند.

به گزارش تسنیم با شیوع ویروس کرونا این آیین سنتی در دو سال گذشته برگزار نشده است و تنها محدود به اقامه عزاداری شده است و تمامی آیین‌های جانبی این مراسم حذف شده است؛ این مراسم معنوی در فهرست آثار ناملموس جهانی به ثبت جهانی یونسکو نیز رسیده است.

انتهای پیام/801/ح

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امامزاده علی بن امام محمد باقر ع آیین سنتی مذهبی قالیشویان فرزند بلافصل امام مراسم قالیشویان ضمن اشاره منطقه کاشان فین کاشان آیین ها چوب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۶۱۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار شهرداری منطقه چهار یزد به صاحبان منازل فرسوده

سید ابوالفضل کشفی مدیر شهرداری منطقه چهار یزد گفت: علارغم تذکرات و اخطار‌های داده شده، با هماهنگی‌های انجام شده با مقام قضایی، منزل متروکه‌ای که فرسایش یافته بود، تخریب و رفع خطر شد.   وی ضمن تشکر از صبوری اهالی این محل، از شهروندان خواست تا باتوجه به مخاطرات آب و هوایی، خانه‌های خود را رها نکنند تا جان ساکنین و اهالی محله و عابرین پیاده به خطر نیوفتد.   او افزود: در غیر اینصورت با هماهنگی دستگاه قضا، نسبت به رفع خطر واحد مسکونی اقدام می‌شود. باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • بیست و پنجم شوال، سالروز شهادت رئیس مذهب شیعه
  • برپایی آیین‌ سوگواری شهادت امام جعفرصادق (ع) در یاسوج
  • آیین سوگواری شهادت امام صادق (ع) در حرم شاهچراغ (َُع)
  • لغو مراسم آیینی سنتی کومسای در هورامان کردستان به دلیل بارندگی
  • حادثه آتش‌سوزی امامزاده‌ابراهیم شفت؛ علت و نقص‌ها
  • برگزاری آیین ملی گل‌غلتان بیستم اردیبهشت‎ ماه در کاشان
  • آیین ملی گل‌غلتان در خانه تاریخی آل یاسین کاشان
  • هشدار شهرداری منطقه چهار یزد به صاحبان منازل فرسوده
  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند و هنر آموختند
  • جشنی به بلندای عشق به فرزندان این مرز و بوم/ عاشقانی که سوختند تا هنر بیاموزند